Duurzame oplossingen voor dagelijkse zaken

Een duurzamer leven leiden is steeds belangrijker. Overheden en belangengroepen pleiten voor een milieuvriendelijkere samenleving. Ook op persoonlijk niveau zal je verschillende mensen kennen die belang hechten aan duurzaamheid. Er zijn diverse manieren waarop je dagelijkse zaken een beetje duurzamer kan aanpakken. Deze blog geeft je hier wat inspiratie voor. 

Vervang plastic door papier

Kleding shoppen in de stad, boodschappen doen in de lokale supermarkt en op de campus rondlopen met je studieboeken. Het zijn allemaal activiteiten waarbij je dingen moet dragen. De oplossing? Een tas natuurlijk! Waar men vroeger overal plastic tasjes voor gebruikte, gaan we steeds meer over op papieren tasjes. Het is slechts een kleine moeite, maar het heeft grote impact op het milieu. Een echte aanrader dus. 

Hergebruiken in plaats van weggooien

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hoeveel afval ze produceren. De gemiddelde Nederlander heeft jaarlijks maar liefst 490 kilo afval. Het zou mooi zijn als we een deel hiervan kunnen hergebruiken. In plaats van dat we oude producten weggooien, kunnen we ze een nieuw leven inblazen. Neem bijvoorbeeld lunch mee in een broodtrommel in plaats van plastic zakjes, verkoop je kleding via vintage apps en breng oude producten naar de kringloopwinkel. 

Minder vlees, meer groente

Velen genieten graag van een goed stukje vlees tijdens het avondeten. Helaas is dit niet ideaal voor het milieu. Bij het produceren van voedsel komen verschillende broeikasgassen vrij en vlees is verantwoordelijk voor 40% van de totale uitstoot. En wist je dat voor één kilo vlees, maar liefst vijf kilo plantaardig materiaal nodig is. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat wanneer we massaal minder vlees eten, dit een grote positieve impact heeft op het milieu. 

Anders reizen

Velen houden van het gemak dat een auto met zich meebrengt. Je kruipt achter het stuur en binnen de kortste keren arriveer je op je eindbestemming. Een snelle oplossing voor jou, maar niet een duurzame voor het milieu. Met de auto reizen zorgt namelijk voor flink wat CO2-uitstoot. Ongeveer 15% van de totale CO2-uitstoot in de Europese Unie is afkomstig van transport met auto’s. Neem je net wat vaker de fiets of het openbaar vervoer? Dan ben je niet alleen duurzamer bezig, maar ook kostenefficiënter. De gasprijzen stijgen namelijk met de dag, wat autorijden telkens een beetje duurder maakt. Het vullen van je tank kost je nu al veel meer dan enkel een half jaar geleden. Kies dus duurzaam en slim. 

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Een nieuwe loungeset maakt jouw tuin compleet

We hebben er al een voorproefje van gekregen: de zomer! We zitten nu nog...

Alles wat je moet weten over de Tachograaf

Je hebt misschien wel vaagjes ervan gehoord maar meer niet. Dat is op zich...

Alles begint met de Zwitserse snelwegen

Zwitserland staat bekend om zijn adembenemende landschappen en goed onderhouden wegen. Als je van...

Kiezen voor camping Frankrijk

Wanneer je naar de camping gaat in Frankrijk heb je gegarandeerd een van de...