Alles wat je moet weten over de Tachograaf

Je hebt misschien wel vaagjes ervan gehoord maar meer niet. Dat is op zich niet zo een groot probleem omdat je bij het lezen van deze blog meer informatie tot je zal nemen. Het gaat hier om de tachograaf. In deze blog lees je meer over dit apparaat die belangrijker is dan je denkt. Laat deze kans je niet voorbij gaan en lees de volgende alinea’s aandachtig door. 

Wat moet je weten over de tachograaf?

Een tachograaf is op de eerste plaats een apparaat  die door de overheid verplicht gesteld is. Zo een apparaat dient gemonteerd te worden op personen- en goederenvoertuigen. De verschillende gegevens die er worden vastgelegd zijn onder andere reisafstanden, snelheden, rij- en stoptijden. Een tachograaf legt ook additionele gegevens vast van de bestuurder. De dieperliggende gedachte van een tachograaf is dat het ervoor zorgt dat er op eenvoudige manier de rij- en rusttijden van beroepschauffeurs gecontroleerd kunnen worden. Alle gegevens worden keurig opgeslagen op een digitaal geheugen. Dat wil zeggen dat de gegevens altijd ter beschikking is. 

Is een tachograaf wel verplicht gesteld?

Een tachograaf is volgens de Europese rij- en rusttijdenregels verplicht gesteld voor combinaties van voertuigen met kenteken die een totaal gewicht hebben van boven de 350 kg. Een markant gegeven is dat deze regels uit het jaar 1969 is voortgekomen. Tegenwoordig is er sprake van de digitale tachograaf. Deze is bij wet verplicht gesteld bij voertuigen die vanaf mei 2006 in gebruik zijn genomen. Maar de ontwikkeling rondom de tachograaf is niet daar gestopt. Vanaf 15 juni 2019 is er namelijk een wet in het leven geroepen die de slimme tachograaf verplicht gesteld heeft. Een bijzondere detail over de digitale tachograaf is dat je deze makkelijk kunt uitlezen. 

Hoe werkt een tachograaf precies?

Een tachograaf werkt op een bepaalde systematische manier. Er zijn namelijk verschillende componenten die met elkaar samenwerken.  Het begint allemaal bij een voertuigunit in de cabine. Een ander belangrijk component is de bewegingssensor op de versnellingsbak.  En als laatst tachograafkaarten die ervoor moeten zorgen dat gecodeerde signalen vanuit de bewegingssensor in de voertuigunit terechtkomt. 

Vrijstelling voor een tachograaf…wanneer?

Niet elk voertuig is verplicht om met een tachograaf te laten installeren. Er zijn namelijk bepaalde gevallen waar bedrijven vrijstelling krijgen. Dit heeft veelal te maken met de aard van het bedrijf en wat het beleidsgebied is van zo een bedrijf. Het is je dus zeker aangeraden om goed na te gaan of je bedrijf wel of geen tachograaf moet laten installeren. Dit om te voorkomen dat er verwarring ontstaat. 

 

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Puinzakken en Tuinaarde Big Bag: Tips voor Ophalen en Gebruik

Als je bezig bent met een bouw- of tuinproject, is het belangrijk om efficiënte...

Eenvoudig Puinzakken en Tuinaarde Big Bag Ophalen: Tips & Tricks

Als het gaat om het opruimen van je tuin of het werken aan een...

Til je tuin op met puinzakken en big bags voor aarde!

Tuinieren is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht,...

Een nieuwe woonkamer in een handomdraai

Uitgekeken op de inrichting van je huidige woonkamer? Dan zijn er verschillende manieren waarop...