Het opvangen van neerslag in Nederland

In de koudere Nederlandse maanden komt het vaak voor dat er veel neerslag valt in een zeer korte tijd. Soms wordt het riool overbelast en kan deze al het regenwater niet (snel genoeg) opvangen. Dit levert veel hinder op. Bijvoorbeeld in het verkeer. Om het riool te ontlasten, zijn er handige hulpmiddelen uitgevonden. Eén daarvan zijn infiltratiekratten!

Handig hulpmiddel, die infiltratiekratten!

De infiltratiekratten bestaan uit pvc-kratten met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. De krat heeft zowel een berging- als infiltratiefunctie. Door deze kratten op slimme plekken te plaatsen, worden meerdere ecologische problemen tegengegaan.

Denk bijvoorbeeld aan de overstroming van rivieren of snelwegen. Maar ook kun je deze kratten in je tuin of in het park plaatsen. Je wilt natuurlijk niet dat deze onder water komen te staan. Er zijn verschillende typen kratten. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de capaciteit die hij moet leveren en hoe zwaar het verkeer bijvoorbeeld is dat er overheen moet rijden.

Hoe werken infiltratiekratten in jouw tuin?

Bij een infiltratiesysteem in eigen tuin stroomt het regenwater vanaf lijngoten of dakgoten naar de infiltratiekrat. De krat is in de grond geplaatst in een waterdoorlatende zandlaag. De infiltratiekrat loopt tijdens een regenbui voor een deel vol. Al het water in de krat vloeit door het doek de omliggende zandlagen in en wordt hier opgenomen.Per vierkante meter is 30 liter infiltratiecapaciteit nodig. Vermenigvuldig daarom het totale dakoppervlakte en straatwerk met 30 om te weten te komen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Verdeel de totaal benodigde buffercapaciteit eventueel over meerdere infiltratiekratten. 

Infiltratiekratten dienen in een tuin op 20 tot 40 centimeter diepte geplaatst te worden. Onder lichter autoverkeer op 80 centimeter. Is er sprake van zwaarder verkeer van bijvoorbeeld vrachtauto’s? Dan wordt er aangeraden de kratten minstens 1 meter diep te plaatsen. De kratten werken het meest optimaal in een zandgrond en wanneer ze geplaatst worden boven het grondwaterniveau. De verscheidenheid aan infiltratiekratten is groot. Zó is er altijd wel een geschikt krat voor ieder doeleinde.

Bescherming van de ondergrondse leidingen

Bij het plaatsen van infiltratiekratten is het belangrijk dat je bewust bent van de risico’s tijdens de graafwerkzaamheden. Je kunt daarom beter niet alleen infiltratiekratten aanschaffen, maar ook direct een mantelbuis kopen om de leidingen en kabels onder de grond te beschermen. Deze buizen zijn zeer stevig en beschermen tegen een directe impact tijdens graafwerkzaamheden. 

Daarnaast beschermen ze goed tegen ongedierte en is het veel gemakkelijker om een leiding of kabel te vervangen. Wel zo handig! Bij gasleidingen wordt het aanbevolen om altijd gebruik te maken een mantelbuis. Dit omdat een mantelbuis voor extra veiligheid zorgt.

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Geen dikke truien of sokken meer nodig in huis

Ben je iemand die het vaak koud heeft? Die meestal met een dekentje op...

Een motorverzekering moet passen bij jouw rijstijl

Wie op een motor rijdt zal ervoor moeten zorgen dat deze motor goed verzekerd...

Wat is het belang van performance management?

Binnen een bedrijf zijn er een aantal verschillende strategieën die je kunt gebruiken om...

Zo heb je het hele jaar door een mooi gazon

Hoewel het gras bij de buren meestal groener lijkt, is dat natuurlijk niet zo....