Het opvangen van neerslag in Nederland

In de koudere Nederlandse maanden komt het vaak voor dat er veel neerslag valt in een zeer korte tijd. Soms wordt het riool overbelast en kan deze al het regenwater niet (snel genoeg) opvangen. Dit levert veel hinder op. Bijvoorbeeld in het verkeer. Om het riool te ontlasten, zijn er handige hulpmiddelen uitgevonden. Eén daarvan zijn infiltratiekratten!

Handig hulpmiddel, die infiltratiekratten!

De infiltratiekratten bestaan uit pvc-kratten met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. De krat heeft zowel een berging- als infiltratiefunctie. Door deze kratten op slimme plekken te plaatsen, worden meerdere ecologische problemen tegengegaan.

Denk bijvoorbeeld aan de overstroming van rivieren of snelwegen. Maar ook kun je deze kratten in je tuin of in het park plaatsen. Je wilt natuurlijk niet dat deze onder water komen te staan. Er zijn verschillende typen kratten. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de capaciteit die hij moet leveren en hoe zwaar het verkeer bijvoorbeeld is dat er overheen moet rijden.

Hoe werken infiltratiekratten in jouw tuin?

Bij een infiltratiesysteem in eigen tuin stroomt het regenwater vanaf lijngoten of dakgoten naar de infiltratiekrat. De krat is in de grond geplaatst in een waterdoorlatende zandlaag. De infiltratiekrat loopt tijdens een regenbui voor een deel vol. Al het water in de krat vloeit door het doek de omliggende zandlagen in en wordt hier opgenomen.Per vierkante meter is 30 liter infiltratiecapaciteit nodig. Vermenigvuldig daarom het totale dakoppervlakte en straatwerk met 30 om te weten te komen hoeveel capaciteit je nodig hebt. Verdeel de totaal benodigde buffercapaciteit eventueel over meerdere infiltratiekratten. 

Infiltratiekratten dienen in een tuin op 20 tot 40 centimeter diepte geplaatst te worden. Onder lichter autoverkeer op 80 centimeter. Is er sprake van zwaarder verkeer van bijvoorbeeld vrachtauto’s? Dan wordt er aangeraden de kratten minstens 1 meter diep te plaatsen. De kratten werken het meest optimaal in een zandgrond en wanneer ze geplaatst worden boven het grondwaterniveau. De verscheidenheid aan infiltratiekratten is groot. Zó is er altijd wel een geschikt krat voor ieder doeleinde.

Bescherming van de ondergrondse leidingen

Bij het plaatsen van infiltratiekratten is het belangrijk dat je bewust bent van de risico’s tijdens de graafwerkzaamheden. Je kunt daarom beter niet alleen infiltratiekratten aanschaffen, maar ook direct een mantelbuis kopen om de leidingen en kabels onder de grond te beschermen. Deze buizen zijn zeer stevig en beschermen tegen een directe impact tijdens graafwerkzaamheden. 

Daarnaast beschermen ze goed tegen ongedierte en is het veel gemakkelijker om een leiding of kabel te vervangen. Wel zo handig! Bij gasleidingen wordt het aanbevolen om altijd gebruik te maken een mantelbuis. Dit omdat een mantelbuis voor extra veiligheid zorgt.

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Een gebruikte heftruck aanschaffen

Ben jij ondernemer en werk je in een groot magazijn of beschik je over...

Wonen zonder gas

Met de nieuwste technologieën is het mogelijk om zonder gas te wonen. Technology enthusiasts...

Verschillende manieren om milieuvriendelijker naar je werk te gaan

Het is bij steeds meer mensen doorgedrongen dat het ontzettend belangrijk is dat er...

Dartborden koop je bij Mcdartshop.nl

Wist jij dat je op Mcdartshop.nl een breed en divers assortiment aan dartborden van...