Als je een passie hebt voor motoren en het delen van je kennis en vaardigheden met anderen, kan een opleiding tot motorinstructeur een logische keuze voor je zijn. In deze blog zal ik uitleggen hoe een opleiding tot motorinstructeur in zijn werk gaat.
Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Allereerst moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de vereisten om een opleiding tot motorinstructeur te volgen. In de meeste gevallen moet je minimaal 24 jaar oud zijn en beschikken over een geldig motorrijbewijs categorie A. Ook moet je minimaal vijf jaar ervaring hebben als motorrijder. Het is dus goed om dit van tevoren goed op te zoeken.
Als je aan deze vereisten voldoet, kun je een opleiding tot motorinstructeur gaan volgen bij een erkende rijschool zoals bij de VerkeersAcademie. Tijdens de opleiding leer je niet alleen hoe je een motor bestuurt, maar ook hoe je anderen leert om dit te doen. Je leert bijvoorbeeld hoe je de juiste instructies geeft en hoe je ervoor zorgt dat je leerlingen veilig de weg op gaan.
Waaruit bestaat de opleiding dan precies?
De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen waaronder theorielessen en praktijlessen. Ook loop je in sommige gevallen stage. Tijdens de theorielessen leer je onder andere over de verkeersregels en -veiligheid, de techniek van motoren en hoe je lesgeeft aan leerlingen. In de praktijklessen leer je hoe je zelf een motor bestuurt en hoe je leerlingen hierin kunt begeleiden. Tijdens de stage loop je mee met ervaren motorinstructeurs en doe je praktijkervaring op.
Na het voltooien van de opleiding motorinstructeur moet je een examen afleggen om je te certificeren als motorinstructeur. Het examen bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Tijdens het theoretische deel laat je zien dat je voldoende kennis hebt van de verkeersregels en veiligheid. Tijdens het praktische deel laat je zien dat je in staat bent om op een veilige en duidelijke manier les te geven aan een leerling.
Als je het examen succesvol hebt afgerond, kun je aan de slag als motorinstructeur. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een rijschool, maar je kunt ook als zelfstandige aan de slag. Als motorinstructeur heb je een leuke maar wel een belangrijke taak, je helpt mensen namelijk om op een veilige en verantwoorde manier te leren motorrijden. Dit is niet alleen belangrijk voor de leerlingen zelf, maar ook voor andere weggebruikers.