Palm oil deforestation en duurzame palmolie: zo zit het anno 2021

Duurzame palmolie staat steeds vaker op de wereldwijde agenda. o werd De Roundtable on Sustainable Palm oil (RSPO) in 2004 opgericht als reactie op de problemen rond de effecten van palmolie op de atmosfeer. Hoe zit het met duurzame palmolie en het beëindigen van palm  oil deforestation? Je leest het in dit artikel!

Criteria van de RSPO

De RSPO heeft een aantal criteria dat de beste technieken voor het maken en verkrijgen van palmolie vastlegt, dat kan rekenen op instemming van diverse organisaties over de hele wereld. Het doel is om duurzame palmolie te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het bannen van palm oil deforestation

  • Het beëindigen van het veranderen van natuurlijke gemeenschappen.

  • Het beëindigen van de schending van burgerrechten.

Programma’s voor kleine boeren

De RSPO wil dat de palmolie markt steun blijft geven aan programma's voor kleine boeren en aan duurzame landschapscampagnes. Het WWF werkt bovendien samen met diverse overheden van palmolie gebruikende landen om ervoor te zorgen dat de nationale regelgeving van kracht blijft om palmolie zo duurzaam mogelijk te laten zijn.

Het duurzame gebruik van palmolie

Het doel van duurzame palmolie is dat het geen schade toebrengt aan individuen of aan de omgeving. Om dit te bereiken hebben de palmolie multinationals in de afgelopen jaren plannen omarmd die palmolie houtkap en exploitatie tegengegaan. Bedrijven die zich daar mee bezig houden zijn onder Musim Mas uit Singapore, Golden Agri-Resources (GAR), Wilmar International. Ook het Amerikaanse landbouwbedrijf Cargillen  de Indonesische landbouwer Oriental Agri werken er aan mee.

De rol van boeren op het land

Bovenstaande hebben betrekking de hele toeleveringsketen van het bedrijf at palmolie produceert. Dit betreft zowel distributeurs als kleine boeren. Men roept boeren op land te onderzoeken op een hoge koolstofvoorraad voordat ze zich er op vestigen.  De meeste van deze behoeften worden weerspiegeld in wat algemeen wordt beschouwd als de meest bekende methode op de markt om duurzame palmolie te herkennen: het RSPO systeem, waarover we zometeen meer vertellen zodat je zeker weet dat je altijd op de hoogte bent van alle noodzakelijke informatie om een goede keuze te maken.

Verschillende spelers van over de hele wereld

De RSPO brengt verschillende spelers op de palmolie markt samen. Vervolgens stelt men criteria voor duurzame palmolie op, die ook daadwerkelijk moeten worden toegepast. In totaal zijn er meer dan 40 normen, waar onder andere telers zich aan moeten houden. Belanghebbenden ie deelnemen aan de besprekingen zijn onder andere leveranciers van duurzame producten, winkels en investeerders die geld verdienen aan palmolie.

 

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Rust in je lichaam

We leven in een hectische tijd. We duiken van de ene crisis in de...

Whisky’s rijke verleden ontdekken

Whisky, een drank met een eeuwenoude geschiedenis, heeft zijn wortels diep in de cultuur...

Hoe vol mag een puincontainer?

Als je plannen hebt om te gaan verbouwen om sloopwerkzaamheden uit te gaan voeren,...

Wat zijn volgens jou de beste manieren om leuke dingen doen in groningen?

Genieten van de schoonheid van Groningen op een leuke manier Groningen is een prachtige stad...