5 tips voor het wassen van je kleding

Heb je net de hele stapel wasgoed weggewerkt, zit de wasmand alweer vol. Dan kun je maar beter zeker weten dat je je kleding op de beste en snelste manier wast. Met onze wastips gaat dit zeker lukken! In deze blog hebben we onze 5 beste adviezen op een rijtje gezet.

1. Kies het juiste wasmiddel

Wasmiddel is er in allerlei soorten en maten. Vloeibaar wasmiddel, wascapsules of waspoeder. Wasmiddelen voor uw witte, zwarte of bonte was. Met of zonder geurtje… Niet gek dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Hoe kies je het juiste wasmiddel?

Wasmiddel voor gekleurde, witte en zwarte was

Allereerst is het heel belangrijk dat je rekening houdt met het soort was dat je wilt reinigen. Er zijn speciale wasmiddelen beschikbaar voor je witte, bonte en zwarte was. Niet alleen zorgt het kiezen van de juiste wasmiddelen ervoor dat je wasgoed op de beste wijze gereinigd wordt, ook voorkom je hiermee problemen. Zo bevatten witwasmiddelen soms zuurstofbleekmiddel. Gebruik je dit dus voor je zwarte shirtje, dan kunnen er weleens vervelende bleekvlekken ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 

Capsules, poeder en vloeibaar wasmiddel

De keuze tussen vloeibaar wasmiddel, wascapsules en waspoeder is iets minder belangrijk. Dit hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Wil je bijvoorbeeld wel of niet zelf kunnen doseren? Toch zijn er ook wel een paar richtlijnen waar je rekening mee kunt houden. Vloeibaar wasmiddel is de beste keuze voor kortere wasprogramma’s en lost beter op bij lage wastemperaturen. Waspoeder rekent op hardnekkige wijze af met vlekken en is de beste keuze voor je witte wasgoed. Wascapsules zijn het makkelijkst doseerbaar en dus het meest gebruiksvriendelijk.

2. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Gebruik je te weinig wasmiddel, dan wordt je was niet helemaal schoon. Maar ook te veel wasmiddel gebruiken werkt niet en kan zelfs schadelijk zijn voor de wasmachine. Makkelijk de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken? Kies dan voor Ariel pods of andere wascapsules, die een geconcentreerde hoeveelheid wasmiddel bevatten voor precies één wasbeurt. De pods van Ariel lossen daarnaast snel op in water, waardoor je was hiermee op verbluffende wijze schoon wordt.

Gebruik je vloeibaar wasmiddel of waspoeder? Lees dan altijd het doseeradvies op de verpakking. Let wel op dat dit advies gebaseerd is op een vast gewicht van 4 tot 5 kilo. Voeg aan een vollere wastrommel dus wat meer wasmiddel toe. Hardnekkige vlekken op je wasgoed? Ook dan kun je wel iets meer wasmiddel gebruiken.

3. Was op de juiste temperatuur

Was kledingstukken die niet heel erg vies zijn op 30°C. Hoe lager de wastemperatuur die je gebruikt, hoe minder energie je wasmachine verbruikt. Dit is dus een stuk zuiniger. Toch is het niet altijd mogelijk om op lage temperaturen te wassen. Wasgoed met vlekken en kledingstukken die erg stinken kun je beter wassen op 40°C. Voor ondergoed, keukentextiel, kleding met contactsporen, vaatdoeken en wasbare luiers gebruik je een wasprogramma van 60°C.

4. Gebruik altijd een volle wastrommel

Zorg dat je wastrommel altijd vol is. Dit betekent doorgaans dat er één vuist aan ruimte over moet blijven. Belangrijk, niet alleen omdat het energiezuiniger is, maar ook omdat je was zo schoner wordt. Het water komt op deze manier namelijk beter in contact met ál het wasgoed. Bovendien worden wasmachines minder warm als de trommel halfvol is, wat ook zorgt voor minder schone resultaten.

5. Haal je natte was direct uit de machine 

Ruim je wasmachine direct uit. Als je je natte was laat liggen, kan dit gaan stinken en kreuken. Laat na het uitruimen van de wasmachine ook de deur en het doseerbakje open staan. Zo wordt ook de machine droog en blijft deze langer schoon en fris.

Met al onze wastips gebruik je de beste wasmiddelen voor je wasgoed, was je op de juiste temperatuur en zorg je voor een schone wasmachine. Zo komt je was altijd brandschoon uit de machine.

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Een paradijsvogel plant voor je eigen paleisje

Droom je van een mooie kamer of studio met veel zonlicht en een groene...

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan leuke dingen doen in groningen per week/maand?

Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan leuke dingen doen in Groningen per week/maand? Voor technology...

Tackling Garden Projects: Puinzakken and Big Bag Tuinaarde Solutions

When embarking on a garden project, it's essential to have the right tools and...

Een traditioneel kerstpakket wordt nog steeds gewaardeerd!

Het lijkt nog heel ver weg, maar voor je het weet is het alweer...