Kledingwassen 101

Soms is er niks fijner dan net gewassen kleren. De heerlijke geur van rozenblaadjes en lavendel, het zachte gevoel van de schone stof. Maar hoe was je je kleren nou perfect? Hoe zorg je ervoor dat je nooit meer verkleuring hebt—dat je favoriete witte overhemd niet ineens lichtroze is, of zelfs donkerpaars? Komt dat met een beetje Dettol bij je was, of met een bepaalde wasverzachter? Lees het hier!

Ken je tools

Allereerst is het belangrijk dat je al je onderdelen goed kent. Daarmee bedoel ik zowel je wasmachine als de kleding die je wast. Welke functies heeft je machine; welke wasprogramma’s? Doet hij ook wolwas, of moet je met je echt wollen kleren naar een stomerij? Dit soort dingen zijn erg handig om te weten over je machine. Sommige machines hebben maar een beperkt aantal functies. Hoe kies je een wasprogramma, als je eenmaal weet wat je machine allemaal kan? Dat is relatief eenvoudig; je verdeeld je was op kleur én textielsoort. Op de was labels van je kleding (knip die er dus niet uit!) kan je vinden wat voor textielsoort het is én hoe het gewassen moet worden. Sommige stoffen moeten bijvoorbeeld koeler gewassen worden om niet te krimpen, en anderen hebben een delicater wasprogramma nodig. 

Ken je was!

Dus; je machine staat klaar, je was is gesorteerd en je eerste batch gaat erin—maar ho, wat nu? Hoe kies je het juiste wasmiddel? Ook dit hangt af van het soort kleding dat je wil wassen. Witwasmiddels zijn voor wit en/of licht katoen, bonte wasmiddels zijn goed voor donkere en gekleurde kleding en voor fijne was is ook een speciaal wasmiddel beschikbaar. Zelfs voor enkel zwarte was. Houdt altijd de aangegeven dosering op de verpakking aan—die wordt berekend met de hoeveelheid was, de hardheid van het water, etc. Te veel of te weinig wasmiddel is zonde; met te veel kan je kleding gaan slijten, en van te weinig wordt het niet goed schoon. Als je wasverzachter wil gebruiken, voeg dan opnieuw de aanbevolen hoeveelheid toe aan het daarvoor bestemde bakje. Is overigens wel een aanrader, als je wil dat je kleren heerlijk ruiken en fluweel aanvoelen. 

 

Dus, wassen is zo moeilijk niet—een kind zou het nog kunnen. Weet hoe je machine werkt, verdeel je was en gebruik de aanbevolen hoeveelheden. Bij speciale situaties kan je altijd even het internet raadplegen zoals nu, zoals hier, en veel wasplezier!

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Wat heb je nodig voor het verzenden van een pallet?

Als je een eigen bedrijf hebt dat zich bezighoudt met het produceren of verkopen...

Een laptop voor je opleiding aanschaffen

Als je binnenkort weer gaat studeren, dan is dat natuurlijk erg spannend. Er zijn...

Een zorgeloze tuinrenovatie: Puinzakken en big bags voor aarde

Tuinrenovatie kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste benodigdheden wordt het een...

Een merk registreren

Waarom zou u een merk vastleggen? Als startende ondernemer is er veel te verkennen...