Een merk registreren

Waarom zou u een merk vastleggen? Als startende ondernemer is er veel te verkennen op het gebied van modelrecht en merkregistratie. Om ervoor te zorgen dat uw merk uniek blijft is het een verstandige keuze om het te laten registreren. Lees hier meer over in dit artikel.

Wat is merkregistratie?

Het vastleggen van uw merk is zeer waardevol voor uzelf en uw bedrijf. Bij een uniek concept hoort namelijk ook het behouden van de zeldzaamheid. Door het registreren van uw logo en bedrijfsnaam wordt uw merk veilig gesteld. Via het Benelux-Bureau van Intellectuele Eigendom kunt u deze registratie doorvoeren. De bijbehorende procedure kost ongeveer 3 maanden de tijd. Ook zijn er kosten aan verbonden, de tarieven zijn afhankelijk van het gebied waarin uw merk wordt geregistreerd. U kunt er namelijk voor kiezen om het merk alleen in Nederland te registreren, maar ook de Benelux, Europa of wereldwijd. Zelfs als u een merk tegenkomt dat alleen al lijkt op uw logo of bedrijfsnaam kunt u hier een zaak van maken.

Alles over modelrecht

Naast het registreren van een merk bestaat er ook modelrecht. Dit houdt in dat u het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp beschermd op plagiaat. Voorbeelden hiervan zijn printen op textiel, tekeningen of de vormgeving van een apparaat. Stel uw design ter bescherming en registreer uw model. Dit is ook mogelijk via het Benelux-Bureau van Intellectuele Eigendom. Wilt u toch andere bedrijven gebruik laten maken van het unieke uiterlijk van uw model? Dan kunt u het recht verkopen aan derden, zo voorkomt u dus dat andere bedrijven gratis gebruik maken van het model en zal er niet van geprofiteerd worden.

Een registratie aanvragen

Nadat u volledig op de hoogte bent over de eisen, kosten en procedures over modelrecht of merkregistratie kunt u een aanvraag indienen. De aanvraag kunt u gemakkelijk online indienen. Kies voor Nederland, Benelux of Internationaal en vul het formulier in. Vervolgens kiest u voor beeldmerk, woordmerk of een logo. Er is zelfs de mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen, indien u hiervoor kiest kunt u binnen 1 á 2 werkdagen uw inschrijfnummer verwachten. Heeft u vragen over de procedure of wil u meer informatie om te kijken of uw idee geregistreerd kan worden? Dan kunt u altijd contact opnemen met het bedrijf dat de registratie verwerkt. 

Conclusie

Om een uniek merk of product te waarborgen is het verstandig om het te laten registreren, de procedure is erg simpel en kan volledig online. Kies voor het behoud van de originaliteit en registreer uw bedrijf.

 

Share

Gerelateerde berichten

Ook leuk om te lezen

Silent Disco Utrecht, voor een leuk feestje

Silent disco, wie wil dat nou niet? Tegenwoordig zie je dit steeds vaker en...

Voordelen van hondentrainer opleiding

Honden zijn zeer vriendelijke en sociale wezens, maar soms lopen ze een beetje uit...

Wat kun je als werkgever doen om je personeel tevreden te houden?

Als jij een eigen bedrijf hebt of een leidinggevende functie bekleedt bij een groot...

5 tips om je vakantie met vrienden probleemloos te laten verlopen

Er gaat niets boven een vakantie met vrienden. Of je nu een reis boekt...